BIOGRAFIE


Hjalmar Felix van den Akker (Eindhoven, 1963)

Beeldend kunstenaar, illustrator, ontwerper, tekstschrijver, docent.
Hij volgde van 1983-1985 de avondacademie St. Joost, Breda en van 1986-1991 de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, Den Bosch. Daar studeerde hij cum laude af in animatiefilm, illustratie en vormgeving.

Hij werkte als animator voor de VPRO en als tekstschrijver voor stripboekenuitgeverij KBU.
Van den Akker publiceerde enkele teksten en verhalen, o.a. in literair tijdschrift Maatstaf, De Arbeiderspers Amsterdam.
Hij illustreerde voor diverse vaktijdschriften en publicaties (Belastingbetaler, Dossier, De ballade van Eskimo Nell (door Ed Schilders en Hans Heesen), TilburgZoap).
Als vormgever ontwerpt hij o.a. logo’s, huisstijlen, cd-hoesjes maar ook ruimtelijke objecten. Zo ontwierp hij de huisstijl, wandsculpturen en stalen tafelobjecten voor voormalig dans- en eetcafé Vasquesz aan de Korte Heuvel te Tilburg.
Naast toegepast werk maakt hij wandsculpturen van roestvrij staal, hout en perspex, o.a. voor het Fontys Conservatorium en het Elisabethziekenhuis te Tilburg, maar ook voor particulieren. Tevens schildert hij en exposeert van tijd tot tijd.


Hij nam deel aan diverse kunstmanifestaties:
1996: ‘Tilburg Literair’, waarvoor hij teksten bijdroeg aan het kunstenaars/schrijvers-boek ‘Lust, de plano’s’, en de aankleding van de centrale hal van theater de Vorst voor zijn rekening nam.
2001: met Toon Diepstraten maakte hij vier computeranimaties voor het ‘Stranger than Paranoia-festival’ dat plaatsvindt in Paradox te Tilburg (festivalleader en introfilmpjes voor de bands die optraden, o.a. Ferhan Otay/Jesse van Ruller).
2002: voor de manifestatie ‘Kunst Dichterbij in de Mariastraat’ (initiatief van de literaire stichting Volzin en Stichting Kunstprojecten Tilburg) maakte hij (ook met Diepstraten) de computeranimatie/internet installatie ‘Maria Digitalis 2002’ (in samenwerking met schrijver Cees van Raak).
2003: deelname aan de manifestatie ‘Word Perfect - versie 2003’ met filmpjes en animaties in Zaal 16 te Tilburg. Schrijvers, muzikanten en kunstenaars werkten in trio’s samen aan performances met taal als uitgangspunt. (samen met schrijver Cees van Raak en multi-instrumentalist Henk Koekoek)
2004: met Toon Diepstraten realiseerde hij een presentatie cd-rom (animatie) voor de expositie ‘De Tilburgse Kamer’ (Stichting Kunstprojecten Tilburg) tijdens ‘De week van het Ontwerp’ in het TU-gebouw te Eindhoven.
2005: een videoclip voor het Textielmuseum in het kader van de tentoonstelling ‘Barbies & Actionmen’.

In 2007, 2008 en 2009 was hij betrokken bij de jaarlijkse ‘Beeldenweek’-kunstmanifestatie voor Tilburgse scholen uit het primair en voortgezet onderwijs. (voor meer info zie hieronder bij Stichting BIKcollectief)

Voor KORT (Kunst in de Openbare Ruimte Tilburg, de beleidsafdeling voor kunst van gemeente Tilburg) ontwikkelde en schreef hij in 2006-2007 het concept en de content voor ‘KORT voor KIDS’, het educatieve onderdeel van de KORT website.

In 2008 maakte hij de illustraties voor ‘TilburgZoap’. Een feuilleton waarvoor 25 Tilburgse schrijvers ombeurten wekelijks een aflevering schreven. Gepubliceerd op webportal TilburgZ van januari t/m juli 2008. Tegenwoordig te vinden op de website Tilburg Virtueel.

In 2009 exposeerde hij met vier sculpturen (readymades) in NS16 te Tilburg. Dit in verband met de Beeldenweek ‘Rare Vogels’ met het Absurdisme als thema (zie voor meer info bij Sculpturen). Deelnemende kunstenaars: Koen Vanmechelen, Honoré d’O, Guus Voermans, Michiel Brouwers, Sanne Geboers, Floris Kaaijk, Hjalmar van den Akker.

Stichting BIKcollectief 2004 - heden
In 2004 rondde hij de opleiding ‘Beroepskunstenaars In de Klas’ af op de Fontys Academie voor Beeldende Kunst te Tilburg. Met het in 2005 opgerichte kunstenaarscollectief Stichting BIKcollectief doet hij op projectbasis kunstprojecten in het primair en voortgezet onderwijs.
Hij schreef lesbrieven omtrent kunstwerken in de openbare ruimte van Tilburg (‘Monument tegen Zinloos Geweld’ van Guido Geelen, ‘Ave Maria’ van Marc Mulders).
Het BIKcollectief (Hjalmar van den Akker en Sanne Geboers) was betrokken bij de Cultuurmanifestatie Tilburg 2007 die van start ging in museum de Pont. Samen met Guus Voermans en Simon Haen gaven zij vorm aan het Golemproject voor scholen van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen in Beeldenweek 1 (Manifestatie Jong).
In 2008 vond de tweede editie van de Beeldenweek, ‘Andere Werelden’ plaats, met animatiefilm als thema.
In 2009 de derde editie onder de titel ‘Rare Vogels’, met het Absurdisme als thema en inspiratiebron. (Ga voor meer info naar de BIKsite)